קופת גמל להשקעה או חיסכון בניהול עצמי?

קצבה וקוץ בה: קופת גמל להשקעה או חיסכון בניהול עצמי?

קופת גמל להשקעה היא מוצר פיננסי חדש יחסית שהושק בשנת 2016. מאז הוא צבר פופלאריות ומשקיעים רבים החליטו לחסוך באמצעותו ולא בכדי. הקופה מספקת פתרון פשוט וקל להבנה לחוסך הממוצע, מאפשרת דחיית מס ומעבר בין מסלולים ללא אירוע מס. על היתרונות של הקופה עמדתי בפוסט קודם, בעיקר בהקשר חיסכון לילדים.

כעת אבקש לבחון את כדאיות המוצר ביחס לחיסכון באמצעות חשבון השקעות בניהול עצמי. בניגוד לחיסכון לילדים שסביר להניח ימומש בהגיע הילד לגיל בגרות, במידה ומדובר בחיסכון לקצבה אזי יתכן ועדיף דווקא שלא להשקיע באמצעות קופת גמל להשקעה. האם עדיף לוותר על הקצבה המיוחלת ולנהל את החיסכון באופן עצמאי?

דחיית מס

אחד היתרונות המשמעותיים בעולם החיסכון הוא דחיית המס. המס על רווחי ההון הוא 25% (מהרווח בלבד). קופת גמל להשקעה מאפשרת דחיית מס עד למשיכת הכספים, שכן המס משולם רק במועד המשיכה. אולם הייחוד האמיתי הוא כאמור, דחיית מס גם במעבר בין מסלולים. כך שניתן לעבור ממסלול ספקולטיבי למסלול סולידי מספר שנים לפני מועד המשיכה המתוכנן. ניהול חיסכון במסגרת חשבון השקעות עצמאי כולל גם הוא דחיית מס המשולם רק במועד מימוש הרווחים. כלומר, כל עוד לא תמכרו את ההחזקות שלכם, מה שעולה בקנה אחד עם השקעה בשיטה הפסיבית, אזי לא תשלמו את המס עד למימוש הרווח.

כל דחייה של המס תגדיל את סכום החיסכון הסופי. לדוגמה, על פני שנתיים של חיסכון אם התשואה השנתית הינה 10% וגודל החיסכון הוא 100 ש"ח, אזי תשלום מס רווחי הון בכל שנה יביא לחיסכון מצטבר בתום שנתיים של 115.6 ש"ח. לעומת זאת, דחיית תשלום המס לסוף התקופה, קרי לאחר שנתיים, תביא לחיסכון מצטבר של 118.25 ש"ח לאחר מס. נשמע מעט? במקרה הזה מדובר על הפרש תשואה של 2.3% בשנתיים של חיסכון. בסכומים גדולים יותר המשמעות היא רבה יותר.

הפטור ממס

אחד היתרונות הגדולים הידועים של קופת גמל להשקעה הוא הפטור ממס במידה והחיסכון ממומש לאחר גיל הפרישה (לפחות 60) כקצבה. במקרה כזה לא רק שדחיית המס תתאפשר לאורך שנות החיסכון, אלא שבמועד מימוש החיסכון תזכו לפטור מלא ממס רווחי הון על כלל הרווחים שנצברו.

התנאי לקבלת הפטור הוא משיכת ההון כקצבה. כלומר, בתום שנות החיסכון תקבע הקצבה על פי מקדם הקצבה. המקדם הוא מספר המבטא מספר חודשים שלפיהם תחושב הקצבה עד לשארית חיי החוסך. לדוגמה, מקדם קצבה של 180 חודשים יקבע קצבה חודשית של 2,777 ש"ח בהינתן חסכון של 500,000 ש"ח. המקדם משתנה לאורך תקופת החיסכון בהתאם לחישובים אקטואריים ונתון לרגולציה ממשלתית, אך נקבע במועד המרת החיסכון לקצבה.

מקדם קצבה
כך מחושבת הקצבה החודשית

הפטור ממס רווחי הון מעודד את החוסכים למשוך את ההון כקצבה. חשוב להבין כי ברגע שנקבעת הקצבה היא תשולם לחוסך עד יום מותו ללא קשר לסכום החיסכון. במלים אחרות, אם זכיתם למות בשיבה טובה מאוד, אזי ככל הנראה סכום הקצבה המצטברת יעלה על סכום החיסכון, ולהיפך. אם חלילה פרשתם מן העולם מוקדם מן הצפוי (ביחס למקדם) אזי יתרת החיסכון תעלם גם היא.

האם כדאי לוותר על הקצבה?

כדי להבין האם משיכה כקצבה משתלמת לחוסך נדרש לברר מהי העלות האלטרנטיבית של חיסכון בניהול עצמי ושימוש בחיסכון כקצבה מדומה. אם נשווה את המנגנון והיתרונות של קופת גמל להשקעה לחיסכון באמצעות ניהול חשבון השקעות עצמי, נוכל לחשב את העלות האלטרנטיבית של הקצבה המחושבת. הנה מספר נתונים שיהוו את בסיס החישוב להשוואה:

השוואת חיסכון קופת גמל להשקעה ניהול עצמי

כפי שניתן לראות, בחיסכון בניהול עצמי, כדי להגיע לקצבה חודשית בסכום האמור נדרש למשיכה שנתית של 6.6% משווי החיסכון. כלומר, בתוך כ-15 שנים =180 חודשים) נאבד את החיסכון כולו. אלא שהנחת תשואה שנתית ממוצעת של 5% על החיסכון תקטין את הפחת בחיסכון לכ-1.6% בשנה. בהתאם לכך, כדי לאבד את החיסכון כולו בהנחת משיכה שנתית של 6.6% ידרשו כ-62 שנים. כך נראית טבלת רגישות של חיסכון בניהול עצמי:

השוואת חיסכון קופת גמל להשקעה ניהול עצמי

המשמעות היא מרחיקת לכת. במנגנון הקצבה המחושבת תזכו לקצבה עד יום מותכם ללא קשר לסכום החיסכון שנצבר. לאחר מותכם, ללא קשר למצב החיסכון, החיסכון יסגר ולא תוכלו לעשות שימוש בכספים אם נותרו בו.

מנגד, חיסכון בניהול עצמי, יאפשר לכם להוריש את יתרת הכספים, או לחלופין למשוך קצבה גבוהה מזו של 2,777 ש"ח בחודש ועדיין לשמור על החיסכון ביתרת זכות. כל זאת, בהנחת תוחלת החיים הממוצעת.

יגידו המקטרגים שהיתרון הגדול במשיכה כקצבה בקופת גמל להשקעה הוא הפטור המלא ממס רווחי הון. ואכן לפטור ממס יש השפעה גדולה על החיסכון:

השוואת חיסכון קופת גמל להשקעה ניהול עצמי
בשקלול מס רווחי הון

כפי שניתן לראות אחוז המשיכה השנתי גדל ל-8.9 כדי לגלם את תשלום המס המחייב (25%) ועדיין לשמור על אותה קצבה חודשית. ובכל זאת, גם בשקלול היעדר הפטור ממיסוי, העובדה כי החיסכון בניהול עצמי ממשיך לצבור תשואה תוך כדי משיכת הכספים, מאריכה את חיי החיסכון ביחס לחיי החוסך. כתוצאה מכך מתאפשרת לחוסך גמישות בניהול הכספים כגון הגדלת קצבה ו/או ירושה ליורשים.

אז קופת גמל להשקעה או חיסכון בניהול עצמי?

ראשית, בדוגמה שלעיל מקדם הקצבה הינו 180 חודשים, קרי, 15 שנים. לכן אם נשווה בין השניים בהתאם לנתונים המוצגים אזי ניכר כי השחיקה של החיסכון בניהול עצמי נמוכה מאורך חיי הקצבה המחושבת (15 שנים לעומת כ-20 שנים על בסיס תשואה שנתית ממוצעת של 4%). לפיכך, סביר להניח כי ככל שמקדם הקצבה יהיה גבוה יותר (=קצבה חודשית נמוכה יותר) כך אורך חיי החסכון בניהול עצמי יעלה ביחס לאורך חיי הקצבה המחושבת. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי הסיכון הוא על החוסך, כלומר במידה והוא יחיה שנים ארוכות מעבר לתוחלת החיים הממוצעת (עליה מתבסס מקדם הקצבה) אזי היתרון של ניהול חסכון עצמי נשחק עד כדי נעלם.

שנית, הכל תלוי במספרים. חשוב מאוד להציב את הנתונים המתאימים והרלוונטיים לכל חוסך ולבצע השוואה. לגובה החסכון, מקדם הקצבה, הנחת התשואה הממוצעת, דמי ניהול (ועוד) השפעה מכרעת בקביעה האם כדאי לוותר על הקצבה מראש ולבחור בדרך של חיסכון בניהול עצמי. ככלל ניתן לקבוע כי ככל שהחיסכון גדול כך הכף נוטה לכיוון חיסכון בניהול עצמי.

שלישית, ההשוואה המתוארת רלוונטית לקופת גמל להשקעה ולא למוצרים פנסיוניים אחרים כגון קרנות פנסיה, קופות גמל, ביטוח מנהלים וכו'. הסיבה היא שהכספים המופקדים בקופת גמל להשקעה הם לאחר תשלום מס הכנסה ואינם מופרשים מהשכר ברוטו של החוסך. במקרים של מוצרים פנסיוניים אלה ניתן בתנאים מסוימים להוון את הקצבה ולמשוך אותה כסכום פטור ממס, כמו גם מגולם בכספים המופקדים פטור מס הכנסה, אולם הקצבה המשולמת חייבת במס הכנסה. בקיצור, מוצרים אחרים דורשים חישובים אחרים.

רביעית, ואולי חשוב מכל, חשוב להבין את היכולות והצרכים של החוסך. קופת גמל להשקעה הינה מוצר פשוט ומנוהל המתאים לחוסך הממוצע. חיסכון בניהול עצמי מחייב משמעת וביצוע פעולות בשוק ההון. לא שזה מסובך, אבל העניין דורש עיסוק מסוים שהופך לשגרתי במרוצת השנים.

סיכום

האם כדאי לוותר על השקעה בקופת גמל להשקעה ולהשקיע בחיסכון בניהול עצמי? התשובה תלויה במספרים ובצרכים הספציפיים של החוסך. היות וחיסכון בניהול עצמי, בשונה ממנגנון הקצבה המחושבת בקופת גמל להשקעה, ממשיך לצבור תשואה חיובית ממוצעת גם תוך כדי משיכה של הכספים, אזי הוא מאפשר גמישות ונזילות טובה יותר מאשר קופת גמל להשקעה במקרים רבים.

מטרתו של הפוסט הוא לפתוח צוהר לחשיבה אחרת ולהצביע על הפוטנציאל הגלום בחיסכון בניהול עצמי. נדרש לבצע את הבדיקה ולהציב את הנתונים ולא לקבל באופן עיוור את הפיתוי בדבר פטור ממס רווחי הון במימוש הכספים בגיל פרישה.


מומלץ לקרוא את הניתוח המצוין של רונן מ-Simplifynance שמראה למה קופת גמל להשקעה היא מוצר פחות טוב ממה שנהוג לחשוב.


המידע באתר זה אינו מהווה יעוץ, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסים מכל מין וסוג שהם (לרבות ניירות ערך, מניות, אגרות חוב, יחידות השתתפות בקרנות נאמנות, אופציות, חוזים עתידיים, תעודות סל, מוצרים מובנים, קופות גמל, קרנות השתלמות, קופות פיצויים וכו') וכן אינו מהווה הצעה לרכישת מוצרים פיננסים כאמור.

רשימת הקוראים של בַּזֶּרֶם

מעבד…
הידד! עכשיו את.ה ברשימה!

מוזמנים לעקוב ולהתחבר

נגישות