המון זמן לא כתבתי כאן, והאמת, אני מתרגש לחזור לכתוב. אחרי שינוי של 180 מעלות בקריירה שלי, בשנתיים וחצי האחרונות התמקדתי בעיקר בלבנות את עצמי מחדש. אז הנה, אני שמח להכריז על חזרה לכתיבה. אכן התרגשות.
אז רגע לפני שצוללים, פנסיה היא עניין רציני, ולכן קראו היטב את הפטור מאחריות:
"הנתונים והמידע המובאים בפוסט זה אינם מהווים ייעוץ, המלצה או חוות דעת לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם, ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית."
מה יהיה בפוסט הזה? מעט מלים על תהליך המעבר מקרן פנסיה לקופת גמל ומשם ל-IRA והרבה מלים על הקצאת הנכסים בתיק הפנסיוני. תמיד מוזמנים לכתוב לי באופן אישי, כאן בתגובות, או בכל מקום. אם מצאתם את הפוסט הזה מעניין ורלוונטי אשמח אם תשתפו את כולו או חלקו והיכן שתרצו, עם קרדיט כמובן.
מקרן פנסיה ל-IRA – מעבר די קליל שהתעכב לו
אני מנהל ב-IRA כבר יותר מעשור את קרן ההשתלמות שלי. אני אוהב את הרעיון של ניהול אישי – התאמה אישית, הוזלת עלויות, ובעיקר לקיחת אחריות פיננסית על החיים שלך. אז מדוע לא העברתי את הפנסיה ל-IRA? שאלה טובה. על מנת לספק תשובה מתאימה צריך ללכת אחורה בזמן.
קרן פנסיה תחילה
משיקולי ביטוח, העדפתי לחסוך בקרן פנסיה. ביטוח נכות וביטוח שארים בעלויות נמוכות יחסית דאגו להשאיר אותי רגוע. גם דמי הניהול האפסיים ששילמתי לחברת הראל (אז הייתי בשירות צבאי) לא גרמו לי ללטוש עיניים לאלטרנטיבות. בחרתי לחסוך ב"מסלול מנייתי" משיקולי מיצוי הסיכון/סיכוי כיאה להשקעה ארוכת טווח.
הגלגל התהפך לו כאשר השוואתי ביצועים של מספר שנים של הקרן בה חסכתי לאותו מסלול בקופת גמל אצל המתחרים. ההפרשים היו משמעותיים. אם אני זוכר נכון, בבדיקה חמש-שנתית הביצועים של קופות הגמל המנייתיות עמדו על כ-80% ואילו של קרנות הפנסיה המנייתיות על כ-50%.
זה היה יותר מידי בשבילי.
להתראות קרן פנסיה, שלום קופת גמל
החלטתי להעביר את הצבירה לקופת גמל ואת ההפקדות להמשיך לקרן הפנסיה. מדובר במהלך לא טריוויאלי שמאפס את תקופת האכשרה בהקשרי הביטוח בקרן ולכן לא מומלץ לבצע אותו מבלי להתייעץ עם איש מקצוע אובייקטיבי. בכל אופן, הצבירה עברה, ההפקדות נמשכו לקרן הפנסיה והביטוחים נשמרו, אם כי התייקרו.
בקופת הגמל החדשה שלי בחרתי להקצות את החיסכון ל-60% מניות ו-40% עוקב S&P500. אלו היו שנים טובות יחסית, הייתי מבסוט על הביצועים וחשבתי שהגעתי לנחלה. אחרי שנתיים עוקב המדד כבר התנפח ל-50% על חשבון המנייתי, הכל תקתק ועבד טוב עד שגיליתי שלדמי הניהול נוספו סוג חדש של עמלות – הוצאות ניהול השקעות. יחד הם הגיעו לשיעור של 0.8% מהתיק.
זה היה יותר מידי בשבילי.
להתראות קופת גמל, שלום קופת גמל IRA
ההתייקרות בדמי הניהול דחפו אותי לבצע שינוי, שחשבתי עליו בעבר, אבל חששתי מפניו. לקחת אחריות על הפנסיה זה גם מפחיד. נכון, משקיעים בעוקבי מדדים, כולם מאוהבים ב-S&P500 והכל, כביכול, מנוטרל סיכון לאורך טווח ארוך מאוד. ובכל זאת, נמנעתי מהלך, עד לפני חודש.
עם דמי ניהול של 0.3% בשנה (לא כולל עמלות על פעולות) ומערכת מסחר שכבר הכרתי היטב מהמסחר העצמי וניהול ה-IRA בקרן ההשתלמות – הרגשתי בבית. אני יודע שרבים מתארים את תהליך המעבר ל-IRA כדרך חתחתים עמוסה במכשולים, אי התאמות, בעיות ושירות לקוחות גרוע. אפילו כתב על זה אור אזולאי כאן בבלוג. אבל אצלי החוויה הייתה שונה לחלוטין, אולי הזמן שחלף עשה עשה משהו טוב בתחום.
המעבר אמנם לקח חודש ימים, אבל הוא היה חלק, כלל איסוף של כלל הקופות הלא פעילות ואיחודן יחד עם הקופה הגדולה למקום אחד, והשירות שקיבלתי ממיטב, היה מצוין עם זמינות בטלפון ישיר ומייל ישיר של מי שטיפל במעבר שלי. אז הכל עבר, ונהדר – עכשיו צריך להחליט במה ואיך משקיעים.
קופת גמל IRA – הקצאת הנכסים שלי
שוב, מזהיר מראש. לא מדובר בייעוץ ולא בהמלצה לפעולה כל שהיא. הלאה.
על גיאוגרפיה וניהול סיכונים
אחת ההחלטות המשמעותיות שבחרתי הוא למחוק לחלוטין את החשיפה שלי לכלכלה הישראלית. השנתיים האחרונות השפיעו עליי ואני לא רואה טעם בחשיפה לסיכון הפוליטי-ביטחוני-חברתי שמתעורר ומתפתח כאן. הוסיפו לכך את הטיית הבית (Home Bias), הטיה שכיחה אצל משקיעים, שכדאי להימנע ממנה, והדרך לחשיפה לשוק האמריקאי הייתה קצרה.
למה דווקא לשוק האמריקאי? אין צורך להכביר במלים, הוא מייצג את הכלכלה המובילה והבולטת בעולם. וול-סטריט עדיין מגלמת את מרבית שאיפות ההנפקה של חברות מכל העולם. אופן החשיפה הוא פשוט באמצעות קרנות סל שונות (ETF). בכל מקרה, אחוז מסוים מהחשיפה חשוב היה לי להשאיר בשקלים, ולכן נתח מכובד הושקע במכשירים מנוטרלי מט"ח שנסחרים בתל אביב. בכל זאת, המחייה שלי היא בשקלים.
איך לחלק? והאם לחלק בכלל?
המהלך המתבקש, בהתאם לטרנד המתגבר בשנים האחרונות בקרב המשקיעים בישראל, הוא חשיפה מלאה ל-S&P500, אולי בתוספת תיבול קל בדמות ה-Nasdaq100. כאן חרגתי מהמיינסטרים והחלטתי לתבל קצת יותר. הסיבה המרכזית היא ניסיון לייצר תשואת אלפא על המדד תוך נטילת סיכון נמוך יחסית, שכן מרבית החשיפה היא למדדים המרכזיים עצמם.
כך זה נראה, נכון להיום:

פירוט הקצאת הנכסים
- 21.8% – S&P500 – תכלית S&P 500 TTF מנוטרלת מט"ח – 5123161.
- 19.1% – SGOV – קרן סל של iShares אג"ח ממשלתי אולטרה קצר עם דיבידנד נאה נוכחי של 5.2%. בעיניי זה שקול לקרן כספית ואני רואה בחלק הזה בתיק כנתח מזומן. הוא מוגן אינפלציונית כרגע וישמש אותי בעתיד לחיזוק פוזיציות בקריסות בשוק (האחרונה ב-2020 היא דוגמה טובה).
- 12.4% – VONG – קרן סל העוקבת אחר מניות הצמיחה בראסל 1000. הסיבה שבחרתי בקרן זו היא התשואה הממוצעת השנתית שלה – מאז 2006 היא עומדת על 16.7%.
- 10.3% – MTF מחקה Nasdaq 100 מנוטרלת מט"ח – 5134549 – בתור חובב סיכון אני מרגיש בנוח עם חשיפה ישירה לנאסד"ק 100. איך אומרים… עם תנודתיות גדולה באה תשואה גבוהה.
- 6.3% – PPH – קרן סל העוקבת אחר מדד 25 חברות הפארמה הגדולות. בראייה ארוכת שנים, אני מאמין (ומקווה) שהתארכות תוחלת החיים החזויה תתמוך את התחום הזה שעשוי לייצר תשואת אלפא.
- 5.2% – IBIT – קרן הסל של בלאקרוק על הביטקוין – מבלי להיכנס לדיון הקלאסי של האם הביטקוין הוא נכס בעל ערך, אגיד שאני מאמין שהקריפטו כאן כדי להישאר. תיבול מעניין וכיפי לתיק.
- 4.1% – SMH – קרן מחקה של 25 החברות הגדולות בתחום השבבים – נסחפתי עם הזרם, ולו בשביל הסיכוי שה-AI באמת ישנה את העולם.
- 20.8% – מזומן – עדיין לא החלטתי היכן להשקיע….לכן נתח זה הוא האחרון ברשימה. מרביתו יפוזר על מנת לשמור על הקצאת הנכסים הנוכחית, חלקו הקטן, אולי, יופנה לאיתריום או סקטור אחר.
שתי הערות
אחוז החשיפה לדולר הוא 55%, היתר לשקל.
בפועל החשיפה ל-S&P500 גבוהה משמעותית מ-21.8% שכן היא באה לידי ביטוי גם דרך החשיפה לנאסד"ק ולראסל 1000.
דמי הניהול המשוקללים של כל המכשירים הנ"ל עומדים על 0.085% שמצטרפים ל-0.3% על התיק, כלומר, בסך הכל 0.385% (ללא עמלות על הפעולות).
כמה מלים לסיכום
יש משהו בניהול הפנסיה ב-IRA, בשונה מקרן השתלמות IRA, שמאפשר את היתרון הפסיכולוגי של השקעה בנדל"ן אבל בשוק ההון. התנודתיות פחות משחקת תפקיד, הכסף גם ככה נעול עד לגיל 60 (לא מתכוון להוציא את רכיב הפיצויים ולא מתכוון לשלם 35% מס בפדיון מוקדם). יש בזה משהו מרגיע.
ניהול אישי של התיק הפנסיוני אולי נראה מפחיד משהו, אבל רק בהתחלה. כשאני מסתכל על התיק והקצאת הנכסים, ולא משנה באיזו הקצאה מדובר, אני צופה מינימום פעולות – זו השקעה לטווח ארוך, מבוססת מדדים. כדי להרגיש בנוח, ובכל זאת, כחלק מהאחריות האישית, שמירה על נתח מזומן בדמות אג"ח אולטרה קצר יכול להוות יתרון בעת משברים בשוק. ולכל החוששים, תהליך המעבר היה מהיר יחסית ופשוט, והשירות היה טוב.
שאלות, מחשבות, טענות, תהיות, בקשות – כתבו לי או כאן בתגובות.
אדיוס.
כתיבת תגובה