מעקב ביצועי התיק הוא סדרת פוסטים בבלוג העוקבת אחר תיק ההשקעות הפסיבי והחצי-פסיבי של בַּזֶּרֶם. המטרה היא להשוות ולנסות להבין האם ישנו יתרון לתפיסה השקעה מסוימת בטווח הקצר-בינוני. השנה, 2021, לראשונה אבקש להשוות בין תפיסה פסיבית לבין תפיסה חצי-פסיבית, להבדיל מהשנתיים האחרונות שם מעקב הביצועים התמקד בתיק אקטיבי לעומת תיק פסיבי. הנה הפוסט הקודם בסדרה.
על מה ולמה? מחקרים מראים כי בטווח הארוך (15 שנה ומעלה) מנהלי השקעות, קרי, תפיסת השקעה אקטיבית, לא מצליחים להכות את מדדי השוק המרכזיים. בהתאם לזאת, בשנים האחרונות התפשטה תפיסת ההשקעה הפסיבית כפי שניתן לראות בגיוון וריבוי המוצרים הפסיביים (קרנות סל, תעודת סל) לרבות מוצרי השקעה פנסיוניים שאינם מתיימרים להכות את השוק אלא לעקוב אחר מדדים מרכזיים (קופת גמל עוקבת מדד, למשל).
בעקבות ריבוי המוצרים הפסיביים נולדה בעיה חדשה האופיינית לעולם העכשווי. כפי שבכל גוף ידע קיימת חלוקה להתמחויות ואף לתתי-התמחויות (רפואה, למשל) כך שההחלטה על מוצר עקיבה כזה או אחר מקבל משמעות רבה במיוחד. לדוגמה, ניתן להשקיע במדד הנאסד"ק, אולם ניתן להשקיע רק בחברות אנרגיה ירוקה שבמדד הנאסד"ק, או אף להשקיע במדד של חברות בתחום הבינה המלאכותית, וכך הלאה. לפיכך שמטרת הסדרה היא לבחון האם שילוב אסטרטגיה אקטיבית יחד עם פסיבית, או במלים אחרות חצי-פסיבית, בכוחה לאתגר את האסטרטגיה הפסיבית הקלאסית. כלומר, על זו המתמקדת במוצרי עקיבה של מדדים מרכזיים ובפיזור רחב במיוחד.
איך זה הולך להתבצע? בכל רבעון יבוצע מעקב וניתוח של שני תיקים. האחד מבוסס מדדים מרכזיים והשני מבוסס מוצרי עקיבה פסיביים סקטורייאלים או תת-סקטוריאליים. בכל תקופה אשווה בין הביצועים של התיקים לאורך השנתיים הקרובות.
התיק הפסיבי
התיק הפסיבי מורכז מארבע תעודות סל והוא מבוסס על פיזור סקטוריאלי רחב וחציו מוטה טכנולוגיה. להלן הרכבו של התיק הפסיבי:
- XLK – קרן סל העוקבת אחר החברות הטכנולוגיות במדד ה-S&P500. אחוז ההחזקה בפתיחה הינו 30% מהתיק.
- QQQ – קרן הסל של INVESCO העוקבת אחר מדד הנאסד"ק 100 החברות הגדולות הלא-פיננסיות. אחוז ההחזקה בפתיחה הינו 30% מהתיק.
- SPY – קרן הסל העוקבת אחר מדד ה-S&P500. אחוז ההחזקה בפתיחה הינו 20%.
- VTWO – קרן הסל של ואנגארד העוקבת אחר 2000 החברות האמריקאיות הקטנות בארה"ב (מתוך מדד ראסל 3000). אחוז ההחזקה בפתיחה הינו 20% מהתיק.
התיק החצי-פסיבי
התיק החצי-פסיבי מתמקד בארבעה תחומים שונים ומבטא את האקטיביות (לכן הוא חצי-פסיבי) שכן מדובר בבחירה המבוססת על הערכה של גורמים שונים בסביבה הכלכלית כגון רגולציה, דעת קהל, פוסט-קורונה ועוד. בדומה לתיק הפסיבי הוא מוטה טכנולוגיה בכ-50% מהרכבו. התיק החצי-פסיבי מורכב מהקרנות הסל הבאות:
- MJ – קרן העוקבת אחר חברות בתחום הקנאביס בצורה מפוזרת בעיקר סקטוריאלית, קרי, קנאביס בסקטור התרופות, החקלאות, הקוסמטיקה ועוד. אחוז ההחזקה הראשוני יעמוד על 20%.
- QCLN – קרן העוקבת אחר חברות בתחום האנרגיה הירוקה, בהתאם לעלייתו של ביידן לשלטון ולניו גרין-דיל שלו ולצד המודעות הגוברת לאיכות הסביבה. אחוז ההחזקה הראשוני יעמוד על 30%.
- IPO – קרן העוקבת אחר חברות המונפקות לראשונה לציבור בוול-סטריט ומחזיקה בהן עד כשנתיים מיום ההנפקה. הנפקות ראשוניות לציבור מייצגות בד"כ חברות אשר נהנות מהתנאים העכשווים בשוק. אחוז ההחזקה הראשוני בפתיחה יהיה 20%.
- FXL – קרן סל העוקבת אחר חברות מתחום הטכנולוגיה (ממדד הראסל 1000) בהתאם למספר משתנים הנמדדים מחדש בכל רבעון כגון מחיר המניה, גידול במכירות, תזרים ועוד. מעין קרן מומנטום הממקודת במניות טכנולגיה ומחליפה בכל רבעון את ההחזקות בהתאם לאינדיקטורים. אחוז ההחזקה בפתיחה יהיה 30%.
סיכום הרבעון השלישי
להלן התוצאות של שני התיקים, הפסיבי והחצי-פסיבי, בתום הרבעון השלישי של שנת 2021:
אם בתום הרבעון השני, היוצרות התהפכו והתיק הפסיבי קטף את הבכורה, בתום הרבעון השלישי מגמה זו התחזקה משמעותית. בתיק החצי-פסיבי סקטור המריחואנה הציג קריסה רבעונית של כ-30%. תחום האנרגיה הירוקה עבר מדשדוש לירידות רבעוניות של כ-10%. שוק ההנפקות (IPO) וסקטור הצמיחה הטכנולוגית עברו מצמיחה לדשדוש.
לעומת התיק החצי-פסיבי, התיק הפסיבי הציג בתום הרבעון השלישי גידול צנוע והמשיך במגמה החיובית מתחילת השנה. הסבר אפשרי לפער המשמעותי בתשואות הוא בהתפוגגות האפקט הפוליטי והציפייה לרגולציה תומכת בשוק הקנאביס והאנרגיה המתחדשת. ממשל ביידן סופר כבר 10 חודשים בשלטון והמשקיעים, ככל הנראה, מבינים שהדרך עוד ארוכה בשני תחומים שהיו במוקד הקמפיין הנשיאותי.
בראיית מאקרו, ניתן בזהירות להצביע על מגמה המבטאת אופטימיות יתר שבאה לידי ביטוי בתמחור מופרז בעקבות שינוי מהותי (כמו זה של חילוף ממשל), ולאחר מכן המחירים מתכנסים לשווי טרום השינוי. נקודה למחשבה על אופטימיות ותמחור בשוקי ההון.
שורה תחתונה – בתום 3/4 שנת 2021, התיק הפסיבי, זה המבוסס על קרנות סל גדולות העוקבות אחר מדדים מרכזיים, השיא תשואת יתר מצטברת של כ-15% ביחס לתיק החצי-פסיבי, המתמקד בתתי-סקטורים ומבוסס על תפיסה אקטיבית (אך מפוזרת) בהשקעות.
לשם השוואה מדד ה-S&P500, המהווה בנצ'מארק כללי לתשואות בשוק ההון האמריקאי, השיא תשואה של 16.6% מתחילת השנה וקיפאון ברבעון השלישי. כך שבתום שלושה רבעונים בשנה זו המדד המרכזי עדיין מוכיח את עוצמתו ביחס לשאר המדדים.
מה יוליד יום ואיך יראו התיק בתום רבעון נוסף? נמתין לבאות.
כתיבת תגובה