הגביע הקדוש של השנים האחרונות הוא ה-S&P500 – אבל אפשר גם אחרת

בשנים האחרונות כוכבה של הגישה הפסיבית להשקעות דרך. משקיעים רבים בוחרים להיצמד למדדים המרכזיים ולוותר על שירותי ניהול ההשקעות. ביטוי לכך הוא צמיחתן של הקופות הפנסיוניות במסלולי מחקי המדד, גידול עקבי במספר חשבונות המסחר העצמאי, שיח בולט ברשתות החברתית סביב השקעה פסיבית ועוד.

יתרונות הגישה הפסיבית על פני ניהול השקעות מובהקים (תחת סייגים מסוימים) ומסבירים את הפופולריות העולה שלה בקרב משקיעים, צעירים בעיקר. עם זאת, כפי שאראה מיד, הגישה הפסיבית איננה פסיבית לחלוטין. כדי לגשר על הפער הזה נדרש לשלב בה אלמנטים של ניהול השקעות, מעין גישה היברידית להשקעות, שבכוחה לשרטט את שביל הזהב בין הגישה הפסיבית לזו האקטיבית.

הערך החמקמק של ניהול השקעות

מחקרים רבים מראים כי לאורך זמן מנהלי השקעות מתקשים להכות את המדדים באופן עקבי. אז מהו הערך של הניהול? התשובה טמונה בתנודתיות וביחס סיכון-סיכוי. אפשר לומר, בזהירות, שבתקופות של תנודתיות גבוהה, קל וחומר תקופות של ביצועים שליליים, לניהול השקעות עשוי להיות יתרון. התאמה בזמן אמת של תיק ההשקעות עשויה להניב תנודתיות נמוכה יותר. גם אם לאורך זמן הביצועים נמוכים מאלו של המדדים המרכזיים, יחס הסיכון-סיכוי עשוי להיות טוב יותר. בנוסף, בתקופות קצרות מנהלי השקעות מצליחים להכות מפעם לפעם את המדד. עם זאת, לבחור את מנהל ההשקעות שיצליח להכות את המדד, הוא משימה לא פשוטה בכלל.

בכל הקשור לתנודתיות וניהול סיכונים, קיים הבדל גדול בין ניהול השקעות קלאסי המבוסס על אסטרטגיית לונג לבין ניהול השקעות הכולל רכיבי גידור. לפחות בישראל, נראה שרוב מנהלי ההשקעות הגדולים והקרנות (גם אלו שנקראות קרנות גידור) לא כוללות רכיבי גידור מהותיים. בהינתן זאת, הערך בדמות התנודתיות הנמוכה הופך נדיר יותר ויותר (בתחום ההשקעות הסחירות).

השקעה פסיבית – לא לגמרי פסיבית

בשנים האחרונות אפשר לראות מגמה ברורה – יותר ויותר משקיעים, בעיקר משקיעי ריטייל, בוחרים להיצמד למדדים ומצהירים אמונים לגישה הפסיבית. בנוסף, יותר ויותר מוצרים פסיביים מונפקים, מה שמדביק את הביקוש אבל גם יוצר מורכבות. שפע המוצרים הפסיביים חושף את אחת מנקודות החולשה של הגישה – לפחות בנקודת המוצא, היא מחייבת קבלת החלטות, או במלים אחרות ניהול השקעות. בנוסף, היא מתבססת על טווח השקעה ארוך מאוד שיאפשר זמן התאוששות מספק משנים של ירידות בשווקים.

בניהול ההשקעות, אפשר להבחין בין שלבים עיקריים – הבנת רמת הסיכון המתאימה למשקיע והתאמת מוצרי ההשקעה בפתיחת התיק ותוך כדי תקופת ההשקעה. במובן הזה, השקעה פסיבית מייתרת את ההתאמות לאורך תקופת ההשקעה. הפיזור המובנה שבקרנות הסל, המכשיר העיקרי של המשקיע הפסיבי, מחליף את הצורך בניהול סיכונים מיקרו-כלכליים ומספק הקצאה ועדכון אוטומטיים של נכסים בהתאם למודל עליו מבוסס המדד.

בכל מקרה, גם בהשקעות פסיביות, ההחלטה במה להשקיע (בנקודת המוצא), מחייבת את המשקיע לתהליך קבלת החלטות שמאפיין את עולם ניהול השקעות. הגביע הקדוש של השנים האחרונות הוא ה-S&P500, אבל משקיעים פסיביים רבים בוחרים להיחשף גם לנאסד"ק או למדדים עולמיים. שאלות הקצאת הנכסים והתאמת הסיכון (בעיקר אם לא מדובר בהשקעה ארוכת טווח, אך לא רק), מאפיינות את פרקטיקת ניהול ההשקעות. כתוצאה מכך, השקעה פסיבית איננה פסיבית באופן מוחלט.

דרך הזהב – הניהול הפסיבי (או ההיברידי)

כדי להתמודד עם ירידת הערך של ניהול ההשקעות ועם המגבלות של הגישה הפסיבית (טווח ארוך וצורך בקבלת החלטות בתחילת הדרך) –ניהול פסיבי יכול להיות שביל הזהב. ניהול פסיבי, או ניהול היברידי, מתבסס על השקעה במוצרים פסיביים, אך אחת לתקופה, בהתאם לאסטרטגיה נבחרת, כולל ניהול בדמות התאמה ואלוקציה של תיק ההשקעות הפסיבי.

טענתי היא, שבצורה זו, ניתן להנות מכל העולמות. אם נביט במסלולי ההשקעות של המנהלים הפנסיוניים ובמוצרים מחקי מדד שהושקו בשנים האחרונות בישראל נוכל למצוא הרכבים שונים של מוצרים פסיביים. אולם, ההרכב ברוב המקרים נקבע מראש ואינו נתון לבחינה ושינויים לאורך הדרך. כך שהוא מספק לא יותר מאשר נוחות – חשיפה למספר מוצרים במוצר אחד. לעומת זאת, תיק השקעות שמורכב אך ורק ממכשירים פסיביים ומנוהל בהתאם לתמונה המאקרו כלכלית יכול להוות גישה ייחודית להשקעות.

עצם ההשקעה במוצרים מחקי מדד מנטרלת את סיכוני המיקרו. נותרנו עם סיכוני המאקרו, המורכבים והכוללים, אלה שמשפיעים על הסנטימנט הכללי של המשקיעים ומשפיעים לחיוב או לשלילה על המגמה המרכזית בשוק. ניהול סיכוני המאקרו בדמות הקצאה מחדש של נכסים פסיביים לאורך תקופת ההשקעה עשויה להציף ערך משמעותי עבור המשקיע ולאפשר השקעה פסיבית בטווחי זמן משתנים. ניהול מסוג זה, ניהול היברידי, מצריך הבנה מאקרו של השוק והיכרות מעמיקה עם המוצרים הפסיביים הקיימים. למיטב היכרותי עם השוק, לפחות בישראל, טרם מצאתי ניהול השקעות מסוג זה.


רשומה זו פורסמה לראשונה בספונסר

רשימת הקוראים של בַּזֶּרֶם

מעבד…
הידד! עכשיו את.ה ברשימה!

מוזמנים לעקוב ולהתחבר

נגישות